[Tidigare publicerad på Sociala förlag]

På seminariet “Allt som Bonniers gör, ska vi göra tvärtom”, på Malmöfestivalens ordscen, diskuterade panelen hur kulturformer glider in i varandra (The Arks ny album säljs som bildspäckat magasin med bifogad cd), hur “spillmaterial” kan användas (när du ändå tar bilder till cd-konvolut varför inte även ta till affischer, webbplatser och magasin) och hur köparna väntar sig mer och mer gratis (bonusmaterial på dvd-skivor”).

Hur förlag använder musik och Spotify för att marknadsföra böcker skrev Marthina om förra veckan. Nu har vi hittat ett exempel på motsatsen.

Brittiska indiebandet Hurts från Manchester, som också spelade på Popaganda i helgen, använder Spotify för att marknadsföra sitt debutalbum Happiness, men inte bara på “traditionellt” vis, med smakprov i singelform och hela albumet tillgängligt före release, utan genom en kul lek med Spotifys sökfunktion.

Romanförfattaren (även han från Manchester) Joe Stretch har skrivit den interaktiva romanen “Don’t Let Go” som lästs in som ljudbok av Anna Friel. Varje avsnitt avslutas med ett antal alternativ med olika koder som du sedan använder i Spotifys sökfält för att komma vidare till nästa avsnitt.

Your mission – should you choose to accept it – is to stop arch villain Guy Lockhart from distributing his heartbreak cocktail and condemning humankind forever to a loveless, empty existence.

Ljudspåret består av musik från “Happiness” och du hittar även belöningar i form av hela låtar. Berättelsen ska ha elva alternativa slut, om inte du som huvudperson dör någonstans på vägen.

Det första avsnittet heter “The Truth Hurts” och du hittar det här.

Om du har Spotify.

Har du inte Spotify kan du registrera dig för Spotify Open eller skriv en hälsning, med e-postadress, i kommentarerna nedan så skickar jag en inbjudan till Spotify Free. Jag har 25 invites.

Tipstack till owlit.