Den här enkäten är gammal som gatan vid det här laget. Men eftersom böcker, både privat och professionellt, betyder mycket för mig – antingen de är lästa eller olästa, riktiga eller påhittade, tryckta och bundna (som kan bli dammiga och få stukade hörn), eller om de långsamt växer fram i ett Indesign-dokument – tänkte jag att den ändå kunde bli en bra nystart för den här sidan.
Enkäten hittade jag hos Mymlan för snart en månad sedan. Ibland är det långt till skott men jag skyller på att jag var tvungen att lära mig en massa om WordPress först. För en månad sedan fanns inte den här sidan. Och ungefär samtidigt sprang jag på den hos Bokhora och Mats Strandberg.
1. Vilken bok läste du senast?
Senaste bok jag läste till slut (brasklapp) var Ögats historia av Georges Batailles, snarast föregången av Ubu Roi av Alfred Jarry. Och innan dess Evguenie Sokolov av Serge Gainbourg som min sambo hyllat sedan vi träffades. Korta, effektiva klassiker är dagens smak.
2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Bombyx av Anne Rambach, förstås (Om jag får betalt av förlaget? Det hoppas jag verkligen!), sedan I avgrunden av J.-K. Huysmans. Den är egentligen aningen för lång för dagens smak, men det är ju sommar.
3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
På rak arm hade jag ingen aning men misstänkte att männen skulle vara överrepresenterade. En snabb kontroll visade att jag hade rätt. Medelåldern är ganska hög också. På ytan ser min bokhylla ut som vilket styrelserum som helst. Äldre män.
4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Om jag räknar alls (och det förutsätter att jag tar mig förbi de kritiska första femtio sidorna) räknar jag uppåt till strax efter mitten och nedåt när jag är närmare slutet än början.
5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa?
Oftast hittar jag tips i skrivet material där inte bokrecension eller boktips är huvudinnehållet i artikeln, litteraturreferenser i ett sammanhang skulle man kunna säga och gärna i litterär text. Och så bläddrar jag mig genom Vårens och Höstens böcker samt H-ströms småförlagskatalog så snart de dimper ner i brevlådan. Går ofta på förlagspreferenser när jag impulsköper: Sphinx, Vertigo, H-ström, Thales, Bakhåll.
6. När blir en bok för lång?
Jag tycker bäst om korta böcker. Börjar läsa nya böcker hela tiden och det känns oftast bäst om jag hunnit avsluta de föregående. Under 200 sidor är bäst. Det beror naturligvis på innehållet, men få böcker vinner på längd. Särskilt om man satt i sig 900 sidor och lämnar boken med ett jahaja? som enda reflektion.
7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Ja, om jag kan läser jag gärna på engelska. Fast en bra översättning fungerar lika bra och går snabbare att läsa.
8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Det har nog aldrig hänt. Jag försöker vara känslig för mina vänners smak. Vill gärna rekommendera “rätt” bok och samma bok är sällan rätt för alla.
9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Jag lämnar dem bums om de dessutom är dåligt skrivna. Om de är välskrivna ger jag dem uppåt femtio sidor men inte mer. Jag tror inte på någon kanon men jag tror på att livet är för kort för att slösa bort på dåliga böcker.
10. VIlken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Inbillar mig att genren “månadens huvudbok i bokklubben” är underrepresenterad. När jag var yngre var jag med i många bokklubbar men slutade med det eftersom jag aldrig hittade tillräckligt många tilltalande böcker för att uppfylla det obligatoriska köpkravet. De genrer som är överrepresenterade är ganska kronologiskt ordnade. Under 80-talet var det sf, fantasy och skräck som gällde, ofta inköpt på Fantask i Köpenhamn. Mycket Stephen King och Clive Barker. På 90-talet blev det “idehistoriskt intressanta” klassiker, filosofiböcker och amerikanska seriealbum som fyllde hyllorna. Då och senare fick gubbarna starkt inflytande; Umberto Eco, Jorge Luis Borges (det ena gav det andra), José Saramago och Italo Calvino, kompletterat med yngre gubbar som William Gibson, Douglas Coupland, Chuck Palahniuk, Neil Gaiman och Jeff Noon. Europeiska klassiker dominerar, svenska deckare har jag inte en enda.
Lämna ett svar