Idag lanseras en webbplats jag satt ihop för den svenska utgåvan av onlineaktivisten Lina Ben Mhennis bok Tunisian girl [döda länkar]. Boken är översatt av Alexandra Dumas och publiceras av Sekwa förlag, som jag gjort en del jobb för tidigare.*

På Tunisian girl har jag använt en alldeles färsk plugin, Storify för WordPress, som gör att jag kan arbeta med Storify-stories direkt inifrån publiceringsverktyget. Det går att plocka ihop text, ljud, film, bilder, länkar etc. från webbplatser och webbtjänster för att bygga ihop dramatiserade och kommenterade berättelser i inlägg och på sidor. Hittills har det blivit en sida med artiklar, filmer och intervjuer med författaren, och en tidslinje för händelserna under och efter Jasminerevolutionen i Tunisien.

I övrigt har jag försökt hålla sidan enkel och fokusera på innehållet. Utvalda artiklar på svenska och engelska, som beskriver händelseförloppet under revolutionen står för kontinuiteten – flödet. Lina Ben Mhennis egen webbnärvaro står för det snabba och framåtriktade – kommentarerna. Twitters bakvända kronologi i realtid blir motkraft till Storifys kronologiska, bakåtblickande.

Kommer sidan att göra någon nytta? Det får vi se.

* Jag vill helt oprovocerat lyfta fram 8kvinnor.se som byggdes för att ge stöd i marknadsföringen av Görrel Espelunds bok Åtta kvinnor som skapat världsrubriker, en samling intervjuer med kvinnor i maktposition, bland dem Ellen Johnson Sirleaf – Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president som i höstas tilldelades Nobels fredspris – och Margot Wallström. Sidan innehåller även en reseblogg från Görrels senaste resa – med bil från Kapstaden till Nordkap.